Pitääkö näyttelysääntöjä ja ohjeita noudattaa

Asiaa näyttelyistä, koiran esittämisestä ja muuta näyttelyihin liittyvää porinaa

Pitääkö näyttelysääntöjä ja ohjeita noudattaa

ViestiKirjoittaja Pentti Perälä päivämäärä Ti Marras 07, 2017 6:12 pm

Otsikon mukainen kysymys on herännyt kolmestakin eri näyttelykokemuksestani. Tosin vain kehän laidalla olleena maksavana kasvattajana. Näyttelysääntöjä täydentävissä ohjeissa sekä näyttelyiden järjestämisohjeissa kohdassa A 13 Koirien arvostelu, sanotaan sanatarkasti "kotimaisissa roduissa arvostelu annetaan myös suullisesti". Tämä ymmärretään siten, että suullinen arvostelu annetaan kehän laidalla olleelle yleisölle, useinmiten he ovat kasvattajia, jotka ovat tulleet kuuntelemaan ja saamaan asiantuntevaa tietoa kotimaisen rodun rakenteesta, ja mihin suuntaan se on kehittymässä ?

Vuoden sisällä olen ollut kolmessa kansainvälisessä koiranäyttelysssä. Aloitan vanhimmasta.

1 Seinäjoen Areenassa oli 22-23.10.2016 kansainvälisessä näyttelyssä ulkomuototuomari Harto Stockmari, joka arvosteli suomenajokoirat. Hänelle esitettiin 18 koiraa. Kun arvostelu oli edennyt ensimmäisen koiran osalta, eikä vielä suullista arvostelua ollut tehty kehän laidalla olleelle yleisölle, niin vinkkasin kehäsihteerin luokseni ja pyysin häntä huomauttamaan Stockmarille, että kotimaisten rotujen ollessa kyseessä, arvostelu tulee antaa myös suullisesti. Paluuviesti minulle oli, että hänhän arvostelee suullisesti. Näin ei kuitenkaan yleisölle tapahtunut, ei varmasti.

2. Suurin odotuksin menin 10.12.2016 Helsingin Messukeskukseen, jossa oli Helsinki Winner kansainvälinen koiranäyttely. Tässä näyttelyssä ulkomuototuomarina oli Auli Haapiainen-Liikanen. Hänelle oli ilmoitettu 30 suomenajokoiraa. Lisäksi hän arvosteli kotimaisista roduista suomenpystykorvat ja karjalankarhukoirat.
Hämmästykseni oli suuri, sillä suullista arvostelua ei häneltä tullut. Ajokoiramies 1/2017 sivulla 45 Mari Lyytikäinen kirjoittaa syyksi vaikenemiseen olleen flunssan, eikä ääni olisi kestänyt kovaäänistä puhetta. Jälleen turha reissu Helsinkiin saakka. Mutta enteilkö tämä jo kolmatta tapausta ?

3. Nyt menin jälleen Seinäjoen Areenan kansainväliseen näyttelyyn 29.10.2017. Ulkomuototuomarina oli jälleen Auli Haapiainen-Liikanen, joka oli kohonnut SAJ:n hierarkiassa ulkomuoto- ja rakennejaokseen, sen yhdeksi asiantuntijajäseneksi.
Suurin odotuksin ajoi Seinäjoelle, ostin parkkilipun, sisäänpääsylipun (vaikkei olisi tarvinnutkaan) ja luettelon. Tämä teki yhteensä 15 euroa. Olin valmistautunut olemaan vastaanottavainen , olihan kysymyksessä jälleen saatavana asiantuntijalta koirista rakenteellista tietoa.
Vaan mitä vielä ? Ei ainuttakaan sanaa yleisölle ääneen. Jälleen turha matka. Oliko se flunssa jäänyt paranematta, vai mikä oli nyt syy ?
Auli Haapiainen-Liikanen oli tehnyt muuten hyvän artikkelin AK 5/2017 sivu 30 toimiessaan SKL:n valvoja arvostelukokeessa. Lehdessä hän kirjoitaa "suulisesta osiosta, jolla pyritään antamaan kokelaalle kosketuspintaa myös yleisölle ääneen arvostelemisesta". Siis tämä kotimaisten rotujen suullinen arvostelu yleisölle tiedetään. Kysymys lieneekin halusta tai kyvystä se tehdä ? Myös muitakin tapauksia on korviini kantautunut, mutta kun en itse ole niitä nähnyt, niin jätän ne puheitten varaan.

Mitä ajatuksia tämä sitten herättää ? Ensinnäki kotimaisten rotujen osalta järjestäjien pitäisi seurata noudattavatko ulkomuototuomarit kyseistä suullisen arvostelun kohtaa yleisölle ? Tämä on tärkeä asia, kun kysymyksessä on kansallisaarteiksi mielletyt kotimaiset koirarodut. Vain pitäisikö tarkkaan harkita, ketä kotimaisten rotujen arvostelijoiksi kutsutaan, ja kysyä heiltä jo etukäteen haluavatko ja kykenevätkö he antamaan suullisen arvostelun yleisölle ? Nämä kriteerit täyttäviä on monia vanhemmassa ulkomuototuomarikunnassa.

P.J.Perälä
ylituomari
SKL:n vapaajäsen
ja kasvattaja
Pentti Perälä
 
Viestit: 13
Liittynyt: Ke Maalis 25, 2015 12:13 pm

Paluu KEHÄNLAIDALTA

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron