Kettu-käyttövaliot 2012

Täällä voit vaihtaa mielipiteitä. Kirjoitukset voivat olla "räväköitäkin" mutta niiden tulee olla asiallisia.

Re: Kettu-käyttövaliot 2012

ViestiKirjoittaja Hela päivämäärä Ma Heinä 23, 2012 9:03 pm

Saadan varmasti lisää tietoa kyseisistä koirista ja niiden taipumuksista esim. kiinnostaako valkohäntäpeura olleenkaan,miten koira irtoaa ryhmästä kun ei lyödä suoraan jäljelle ja jos irtoaa niin minkä se sieltä metsästä nostaa.Nämäkin on omastamielestäni tärkeitä seikkoja.Toki onhan niitä sellaisiakin miehiä jotka eivät lähde kettujahtiin kuin lumella ja silloin he eivät arvosta myöskään sulanmaan hakua/ajoa :mrgreen:
Hela
 

Re: Kettu-käyttövaliot 2012

ViestiKirjoittaja ttt päivämäärä Ma Heinä 23, 2012 9:08 pm

Karahka kirjoitti:
Hela kirjoitti:Hulluuttahan se on kokeita järjestää jos kettuja ei ole joten auton nokka vaan kohti etelän kettutarhoja

Onko varma että sillä koirat paranee?

tyhjässä metsässä koirat ei ainakaan parane
ttt
 

Re: Kettu-käyttövaliot 2012

ViestiKirjoittaja Heinlax päivämäärä Ma Heinä 23, 2012 9:55 pm

Miten on mahdollista että sulalla on tyhjät maastot.Lumella löytyy kettuja,vähän kulostaa oudolta.
Heinlax
 

Re: Kettu-käyttövaliot 2012

ViestiKirjoittaja MarkoLind/Voittaja-kennel päivämäärä Ti Heinä 24, 2012 1:40 am

Ensinnäkin; tämä keskustelu paljaanmaan ykkösen tarpeellisuudesta on käyty jo toisella saitilla - ja perusteelliset perustelut sen mielivaltaisuudesta on kyllä esitetty. Ja ne on esitetty perusteellisesti (vink).

Toisaalta;
Kasvattajat (narttujen omistajat) valitsevat nartuilleen urokset ja jalostavat tätä suomenajokoirapopulaatiota. Jokainen nartun omistaja valitsee mieleisensä uroksen ja täten on periaatteessa ihan sama millaisia sääntöjä te sinne rustaatte KOSKA ainakin minä (ja uskon, että meitä narttujen omistajia on muitakin) arvostamme vain sellaista urosta nartuillemme joka hakee TODISTETTAVASTI ajon jälkeen vanhaa yöjälkeä ja tekee sitä SITKEÄSTI. Toisinsanoen; suomenajokoiran jalostukselle ei merkitse niinkään tuo yksi paljaanmaan ykkönen vaan narttujen omistajien näkemykset (vink).

Ne, jotka tahtovat jalostaa ARMOTTOMIA HAKIJOITA käyttävät vain uroksia jotka todistettavasti seuraavat ajon jälkeen myös sitä vanhaa yöjälkeä sitkeästi - ja näin ollen paljaanmaan tulkinnalliset tulokset jäävät tällaisilta narttujen omistajilta sivuseikoiksi KOSKA vain lumella kyseinen ominaisuus voidaan todistettavasti arvostella.

* Vaikka meillä olisi kohta kymmeniä tai satoja kettukäyttövalioita joilla olisi tuo pakollinen paljaanmaan tulos, niin mitä hyötyä siitä olisi JOS narttujen omistajat eivät kuitenkaan niitä SEN PERUSTEEN TAKIA käyttäisi? Jos haluaa nartulleen sitkeän jäljittäjän, niin vain lumikokeen todetut ominaisuudet merkitsevät (tuplavink).

Vaatikaa sitä paljaanmaan tulosta vaikka kuinka suu vaahdossa; me kasvattajat määräämme kuitenkin suomenajokoirien kehityksen suunnan KOSKA me valitsemme urokset, eikä päinvastoin.

JA LOPUKSI:
Käyttövalion arvon saamiseksi oltava yksi ykkönen yli 50 cm lumessa (siinä tipahtaa ne innottomat pois, vink). Toki, tähänkin kyllä liittyy porsaanreikiä, mutta niistä ehkä myöhemmin jos on tarvis...

Ps. Näin mennään PAKSUSSA LUMESSA:
http://www.youtube.com/watch?v=cnKGBNmZ2yY&feature=plcp
MarkoLind/Voittaja-kennel
 

Re: Kettu-käyttövaliot 2012

ViestiKirjoittaja Pekka54 päivämäärä Ti Heinä 24, 2012 4:32 am

Heinlax kirjoitti:Miten on mahdollista että sulalla on tyhjät maastot.Lumella löytyy kettuja,vähän kulostaa oudolta.

sitä ne ketun puolikkaat teetättää. Sepä se.
Pekka54
 

Re: Kettu-käyttövaliot 2012

ViestiKirjoittaja ttt päivämäärä Ti Heinä 24, 2012 7:21 am

sun on marko koiras sitte ylisuuria jos tuossa filmillä lunta oli 60cm ja silti sitä ei ollu ko koira mahaan saakka :P .
hyvin perässä meni
ttt
 

Re: Kettu-käyttövaliot 2012

ViestiKirjoittaja Ruippa päivämäärä Ti Heinä 24, 2012 7:51 am

Vaatikaa sitä paljaanmaan tulosta vaikka kuinka suu vaahdossa; me kasvattajat määräämme kuitenkin suomenajokoirien kehityksen suunnan KOSKA me valitsemme urokset, eikä päinvastoin.

Oliskohan tuo aivan noinkaan, että vaan nartunomistaja sanoo millä astuttaa :shock: Minäkin "määräsin" 21 narttua muille uroksille, kun sanoin nartunomistajille "ei" :wink: :lol: Kyllä pitää nartussa olla ainesta, ennekun minun tarhaan koira pääsee :wink:
Ruippa
 

Re: Kettu-käyttövaliot 2012

ViestiKirjoittaja Reporetku päivämäärä Ti Heinä 24, 2012 8:18 am

Kyllähän säännöt pitää olla sellaiset, että niillä pärjää joka puolella Suomea. Sikäli nykyiset ovat aika hyvät. Olosuhteet ovat aivan erilaiset etelässä ja pohjoisessa ja sikäli myös vaatimukset hyvästä kettukoirasta. Tärkein ominaisuus kettukoiralla on hyvä hakusitkeys ja sitä mitataan ennen kaikkea vaikeissa lumiolosuhteissa vanhoilta yöjäljiltä. Toinen lähes yhtä tarkeä ominaisuus on "kettuverisyys", eli koira nostaa oikean otuksen, vaikka metsä vilisee sorkkaelukkaa ja jänistä. Nämä ominaisuudet mitataan usein parhaiten vapaassa haussa etelän peuramailla.
Reporetku
 

Re: Kettu-käyttövaliot 2012

ViestiKirjoittaja kalkkis päivämäärä Ti Heinä 24, 2012 8:28 am

Reporetku kirjoitti:Kyllähän säännöt pitää olla sellaiset, että niillä pärjää joka puolella Suomea. Sikäli nykyiset ovat aika hyvät. Olosuhteet ovat aivan erilaiset etelässä ja pohjoisessa ja sikäli myös vaatimukset hyvästä kettukoirasta. Tärkein ominaisuus kettukoiralla on hyvä hakusitkeys ja sitä mitataan ennen kaikkea vaikeissa lumiolosuhteissa vanhoilta yöjäljiltä. Toinen lähes yhtä tarkeä ominaisuus on "kettuverisyys", eli koira nostaa oikean otuksen, vaikka metsä vilisee sorkkaelukkaa ja jänistä. Nämä ominaisuudet mitataan usein parhaiten vapaassa haussa etelän peuramailla.


Onko se merkki koiran hyvyydestä vaiko tyhmyydestä, kun lähtee hakeen jälkiä joilta ei ole mahdollista saada kettua jalkeille koko päivänä ?
kalkkis
 

Re: Kettu-käyttövaliot 2012

ViestiKirjoittaja MarkoLind/Voittaja-kennel päivämäärä Ti Heinä 24, 2012 9:51 am

Kalkkis kirjoitti:
"Onko se merkki koiran hyvyydestä vaiko tyhmyydestä, kun lähtee hakeen jälkiä joilta ei ole mahdollista saada kettua jalkeille koko päivänä ?"

OMA KOMMENTTI:
Jo tuosta kirjoituksesta huomaa, että kaikki EIVÄT ARVOSTA HAKUSITKEYTTÄ (vink). Ps. Tiedän monia koiraharrastajia, jotka pitävät koiran ANSIONA sitä, että se ei lähde vanhoille jäljille; tämä tällainen ajattelutapa madaltaa metsästysintoa entisestään suomenajokoiralta ja se on erittäin surullista.
MarkoLind/Voittaja-kennel
 

Re: Kettu-käyttövaliot 2012

ViestiKirjoittaja Hela päivämäärä Ti Heinä 24, 2012 9:52 am

Kyllä on viisaita koiria kun tietävät ettei sinne metsään kannata mennä kun ei siellä ole kettua :mrgreen:
Hela
 

Re: Kettu-käyttövaliot 2012

ViestiKirjoittaja pappa päivämäärä Ti Heinä 24, 2012 10:06 am

Papana kirjoitti:
Karahka kirjoitti:Kuinka kovia ne etelän poikain koirat on hakemaan kylmähakua,eli minkälaista
hakulenkkiä ne heittää ilman yöjälkeä?
Meilläpäin viimekaudella "paras" haku oli kolmella autolla jokaiselle likemmäs 100km mittariin
eikä vielä löytynyt yöjäkeä,hakeeko ne teijän sesset vielä laajemmin?

Minusta ajokoirapuolella on ongelma ajokokeissa käyttämättömät/käymättömät koirat eikä liian
liian veltot säännöt,siitä mistä moinen käymättömyys johtuu voisi joskus keskustella.
Mitäs ne "kahenviikon valekoe" miehet sanoo tästä pystykorvaväen koemudosta:
http://www.spj.fi/sitenews/view/-/nid/49/ngid/7

Noin saadaan kokeisiin harrastajia ja koiria.
Eikä ruuvaamalla sääntöjä aina vain hankalammiksi.

eihän ne kovia ole mutta sen verran vaan että kettukinkaaksi pääsee


Luotteleppa niitten etelän koirien nimet jotka ovat voittaneet kettukilvan, multa ne on vähän hakusassa. Tietenkin niitä on paljon, kun on päässeet paljaallamaalla harjoittelemaan. Tänne pohjoisempaan niitä kuninkuuksia on tullut jonkin verran. Vaikka lähdetään ketun pyyntiin sitten vasta, kun ketunnahka on karvassa joulukuussa :wink:
pappa
 

Re: Kettu-käyttövaliot 2012

ViestiKirjoittaja pappa päivämäärä Ti Heinä 24, 2012 10:11 am

Heinlax kirjoitti:Miten on mahdollista että sulalla on tyhjät maastot.Lumella löytyy kettuja,vähän kulostaa oudolta.


Ei välttämättä ole tyhjiä, mutta kun jälkien väliä on useampi kymmenen kilometriä, niin aina ei irtilaskupaikan läheisyydestä löydy jälkeä.
pappa
 

Re: Kettu-käyttövaliot 2012

ViestiKirjoittaja pappa päivämäärä Ti Heinä 24, 2012 10:18 am

Hela kirjoitti:Saadan varmasti lisää tietoa kyseisistä koirista ja niiden taipumuksista esim. kiinnostaako valkohäntäpeura olleenkaan,miten koira irtoaa ryhmästä kun ei lyödä suoraan jäljelle ja jos irtoaa niin minkä se sieltä metsästä nostaa.Nämäkin on omastamielestäni tärkeitä seikkoja.Toki onhan niitä sellaisiakin miehiä jotka eivät lähde kettujahtiin kuin lumella ja silloin he eivät arvosta myöskään sulanmaan hakua/ajoa :mrgreen:

Mikä estää toimimasta samoin lumella. Sovitaan vaikka heinäkuussa missä kohtaa koira lasketaan irti. Lumella vain nähdää paremmin miten koira toimii. Esimerkiksi hakeeko peuran jäljeltä vai ajaako siihen tömätessä.
pappa
 

Re: Kettu-käyttövaliot 2012

ViestiKirjoittaja kalkkis päivämäärä Ti Heinä 24, 2012 10:32 am

Hela kirjoitti:Kyllä on viisaita koiria kun tietävät ettei sinne metsään kannata mennä kun ei siellä ole kettua :mrgreen:


Vain tuohinokat hakevat silmillään näköaistia hyväksi käyttäen jopa kaksivuorokautta vanhoja jälkiä vieläpä herätellen. Se ei ole metsästysintoa vaan tyhmyyttä. Huippuintoinen koira pyrkii saamaan ajettavan mahdollisiman pian jalkeille, eikä kolua turhaan vuorokaussien vanhoja jälkiä.
kalkkis
 

EdellinenSeuraava

Paluu KESKUSTELUPALSTA

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa